Uitgelicht: een huisdier bij de uitvaart

De man en zijn hond. Al jaren zag ik hen regelmatig voorbijlopen. Alhoewel de hond nooit aan de riem liep, volgde ze haar baas op de voet. Trouw. Op hem gericht. Slechts een kort woord of een gebaar van hem was genoeg om haar te laten doen wat hij wilde. Alleen op het veldje schuin tegenover mijn huis mocht ze altijd even lekker los. Dan rende ze altijd uitgelaten achter een tennisbal aan die de man steeds opnieuw voor haar weggooide. Het was duidelijk dat ze voor hem niet zo maar een huisdier was. Nee, die twee hadden een heel speciale band. Het viel me op een gegeven moment wel op dat ik hen bijna nooit meer zag. Wel zag ik de hond – aan de riem – steeds vaker door iemand anders uitgelaten worden. Er werd ook niet meer achter een tennisballetje aangerend. En toen kwam dat telefoontje.

Voorregeling

Een mevrouw vroeg me of ik wilde langskomen voor een voorregeling. Haar man was ernstig ziek en had niet lang meer te leven. Hij had bepaalde wensen voor de uitvaart die ze graag met me wilden doornemen. Nog diezelfde middag kon ik tijd vrijmaken om bij hen langs te gaan. Ze bleken zo dicht bij mij in de buurt te wonen, dat ik besloot om er lopend naar toe te gaan.

Trouw

Bij binnenkomst herkende ik meteen de man – sterk vermagerd – en zijn hond. De man lag op een bed in de woonkamer. Zijn huisdier zat naast het bed, haar trouwe kop steunend op het matras en haar ogen op haar baas gericht. Alleen toen ik binnenkwam, keek ze even om, maar daarna ging al haar aandacht weer naar de man. Zijn hand lag op haar kop. Slanke vingers streelden liefdevol haar warme vacht. De tennisbal lag stil naast haar voorpoten.

Mag een huisdier naar de uitvaart?

De man vertelde me zijn wensen over zijn afscheid en toen ik alle benodigde informatie had genoteerd kwam er weifelend nog een vraag over zijn lippen: mag een huisdier ook aanwezig zijn bij een uitvaart? Dat was uiteraard geen probleem. Ik zal eerlijk zeggen dat het niet vaak voorkomt, maar wilde er alles aan doen om dit te regelen. Hij had immers zo’n speciale band met zijn hond.

Koude hand

Vier dagen later belde de mevrouw me opnieuw. Haar man was overleden. Ik ben meteen bij hen langsgegaan. Meneer lag nog op het bed in de woonkamer en zijn hond zat nog net zo bij hem als tijdens mijn eerste bezoek. Af en toe duwde ze haar natte neus tegen zijn koude hand. Niet begrijpend waarom die hand haar niet meer aaide.

Rouw

In de week voor de uitvaart ben ik elke dag langs geweest. Inmiddels lag meneer in de kist. Zijn trouwe huisdier lag ervoor. Ik had zelf nog nooit eerder ervaren dat dieren verdriet kunnen hebben, maar het zien van deze hond deed wat met me. Het dier was duidelijk aan het rouwen. Ze at nauwelijks en wilde alleen bij haar baas weg om af en toe even buiten haar behoefte te doen.

Zacht gejank

De dag van de uitvaart brak aan en het moment dat de kist van de overledene de rouwauto werd ingeschoven, jankte zijn hond zachtjes. Tijdens de plechtigheid zat de hond voorin de zaal, naast de echtgenote van de man. Op een gegeven moment pakte ze het tennisballetje op dat naast haar op de grond lag en liep naar de kist van haar baas om het daar achter te laten.

Tennisbal

Tijdens de toespraken en op de dia’s die werden vertoond was te horen en te zien hoe belangrijk de hond voor de man was geweest. Na afloop werd de korte afstand naar de begraafplaats lopend afgelegd. De hond liep direct achter de kist, met de tennisbal in haar bek. Voordat de dragers de kist in het graf lieten zakken, werd deze nog even op de grond gezet, om de hond de gelegenheid te geven om afscheid te nemen van haar baas. Toen de kist naar beneden zakte, pakte de hond haar tennisballetje weer op, liep naar de grafkuil en liet het balletje erin vallen. Een emotioneel moment.

Oud

Ik denk nog regelmatig terug aan deze uitvaart. De hond zag ik nog regelmatig – samen met de weduwe van de man – langs lopen als ze werd uitgelaten. Het was alleen wel anders. Ze oogde ineens oud. Later hoorde ik dat ze een halfjaar na het overlijden van haar baas haar eigen ogen voorgoed gesloten heeft. Ze werd 13 jaar.

Neem contact op

Een uitvaart is al lang niet meer standaard. Er kan tegenwoordig zoveel. En we doen er alles aan om aan wensen en ideeën van de overledene of de familie tegemoet te komen. Zoals bijvoorbeeld de wens om een huisdier aanwezig te laten zijn bij het afscheid. Fysiek of in beeld. Er is veel mogelijk. Daar willen we je graag meer over vertellen. Neem gerust contact op.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.

 

Ik ben Thea Verhoef en sinds 2000 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij het melden van een overlijden is de kans groot dat u mij als eerste aan de telefoon krijgt. Natuurlijk behandel ik de melding van het overlijden met grote zorg. Daarnaast ben ik als administratief medewerker verantwoordelijk voor de juiste behandeling van de gehele administratie. U kunt bij mij terecht voor algemene vragen en natuurlijk ook voor vragen betrekking hebbende op de kosten van een uitvaart en voor het sturen van informatie zoals bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Ik ben dagelijks te bereiken op ons kantoor aan de Arkelstraat 128 te Gorinchem. Mijn werkdagen zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.