De dag van de uitvaart

Wanneer een dierbare overlijdt, overheerst het verdriet. Het regelen van de uitvaart is dan een zware belasting. Dan is het fijn dat alles daaromheen geregeld wordt door de uitvaartondernemer. Wat komt bij dat ontzorgingsproces kijken? Dat nemen we in dit artikel met je door.

Voor de uitvaart

In de dagen voor de uitvaart moeten verschillende voorbereidingen worden getroffen. De nabestaanden werken nauw samen met een begrafenisondernemer om alle details van de ceremonie te organiseren. Dit omvat onder andere het kiezen van een geschikte locatie, het bepalen van de datum en het tijdstip, en het regelen van het vervoer, de bloemen en het rouwdrukwerk. Daarnaast worden er beslissingen genomen over de muziek, sprekers en andere persoonlijke elementen die de uitvaart uniek maken en aansluiten bij de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Condoleance

Op de dag van de uitvaart verzamelen de genodigden zich op de vooraf afgesproken locatie. Dit kan een uitvaartcentrum, kerk, crematorium of een andere plek zijn die een speciale betekenis had voor de overledene. Op die locatie vindt allereerst de condoleance plaats. Mensen krijgen de gelegenheid om hun medeleven te uiten en eventueel een laatste afscheidsgroet te brengen aan de overledene. De condoleance kan op verschillende tijdstippen op de dag worden gehouden, zowel voor als na de dienst.

De dienst

Daarna volgt de ceremonie. Deze vangt aan met een openingswoord, meestal gegeven door de uitvaartleider, een geestelijke, familielid of vriend(in). Hierop volgen toespraken waarin dierbare herinneringen aan de overledene worden gedeeld. Deze woorden kunnen troost bieden en een glimlach opwekken door de mooie momenten en bijzondere eigenschappen van de persoon te belichten. Muziek speelt tevens een belangrijke rol tijdens de ceremonie, met speciaal gekozen nummers die ofwel een diepere betekenis hebben, ofwel geliefd waren bij de overledene. Na de toespraken en muzikale intermezzo’s is er vaak ruimte voor stilte, gebed of meditatie voor een moment van bezinning.

Begrafenis of crematie

Het moment van afscheid nemen is aangebroken. Meestal wordt eerst de laatste rij uitgenodigd om naar voren te komen, gevolgd door de rijen ervoor. De familie blijft als laatste over. Hierna volgt de laatste gang naar de begraafplaats of het crematorium. Het is een intiem en emotioneel moment, waarbij familieleden voor het laatst afscheid kunnen nemen. Hoe dit eruit ziet, verschilt. In het geval van een begrafenis kunnen mensen bijvoorbeeld bloemen of zand op de kist leggen. Ook is er soms een spreker aanwezig.

Afsluiten

Als afsluiting van de uitvaart komen de genodigden vaak nog samen op een afgesproken locatie waar eenieder een moment van ontspanning vindt, meestal onder het genot van een of meerdere consumpties welke vooraf met de opdrachtgever(s) zijn besproken. Juist ook dit ontspanningsmoment heeft waarde voor de nabestaanden. Het biedt de mogelijkheid om samen de dag te verwerken.

Mogelijkheden bespreken?

Concluderend is de dag van de uitvaart een bijzondere gelegenheid waarop degenen die achterblijven samenkomen om afscheid te nemen en te herinneren. Het is een dag vol emoties, symbolische rituelen en betekenisvolle momenten. Door zorgvuldige voorbereiding, het delen van persoonlijke toespraken en het kiezen van passende muziek kunnen nabestaanden en genodigden samen de herinnering aan de overledene koesteren en elkaar steun bieden in het rouwproces. Mocht je vragen hebben of behoefte aan ondersteuning, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team van Uitvaartzorg Bommelerwaard. Wij staan klaar om je verder te helpen.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.

 

Ik ben Thea Verhoef en sinds 2000 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij het melden van een overlijden is de kans groot dat u mij als eerste aan de telefoon krijgt. Natuurlijk behandel ik de melding van het overlijden met grote zorg. Daarnaast ben ik als administratief medewerker verantwoordelijk voor de juiste behandeling van de gehele administratie. U kunt bij mij terecht voor algemene vragen en natuurlijk ook voor vragen betrekking hebbende op de kosten van een uitvaart en voor het sturen van informatie zoals bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Ik ben dagelijks te bereiken op ons kantoor aan de Arkelstraat 128 te Gorinchem. Mijn werkdagen zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.