Alles over…De mogelijkheden van opbaring

Opbaring is voor veel nabestaanden een belangrijke stap bij het afscheid. Het zijn de laatste momenten waarop je je dierbare kunt zien, aanraken en bezoeken. Ook bij het opbaren van een overledene zijn er verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. Hierbij is het goed om dit af te stemmen op jullie wensen en de wensen van de overledene, mochten die zijn genoteerd.

Wat is opbaring?

Opbaren is letterlijk het ‘op een baar leggen’ van een overledene. Het houdt in dat iemand na het overlijden wordt gekleed, verzorgd en neergelegd op een plaats waar nabestaanden diegene nog een laatste (paar) keer kunnen bezoeken. Het opbaren vervult hiermee een belangrijke functie. Uit onderzoek blijkt opbaring een positieve invloed heeft op de rouwverwerking. Op welke manier het opbaren gebeurt, is heel persoonlijk.

De verzorging

Voor het opbaren wordt de overledene ‘afgelegd’. Dit betekent dat er nog een laatste verzorging plaatsvindt. Zo krijgt iemand de kleding aan die de nabestaanden (of diegene zelf) hebben uitgekozen. Ook sieraden en eventuele make-up wordt aangebracht. Natuurlijk kan de uitvaartverzorger dit voor jullie doen. Maar mocht jij of een andere nabestaande dat prettig vinden, dan mag je daar natuurlijk ook bij helpen.

Verschillende mogelijkheden opbaring

Er zijn verschillende mogelijkheden om op te baren. Vaak kiezen de nabestaanden een opbaring in ons uitvaartcentrum. In overleg met de uitvaartverzorger kan er een afspraak gemaakt worden wanneer je langs wilt komen. Dit kan zowel op de dag als in de avond. Uitvaartzorg Bommelerwaard heeft een 24-uurskamer waar nabestaanden de sleutel van krijgen, daardoor kunnen zij dag en nacht hun dierbare bezoeken zonder hier telefonisch een afspraak voor te maken.

Ook is thuis opbaren een optie. Van tevoren komt de uitvaartverzorger thuis langs om te kijken of dit mogelijk is. Een intiemere en persoonlijke wijze om zelf, met familie en vrienden in eigen omgeving afscheid te nemen.

Alternatieve opties

Er zijn ook alternatieve opbaarmethoden die steeds populairder worden, zoals opbaren in een ecologische kist of het opbaren van de overledene in een wade. Ecologische kisten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn bedoeld om op natuurlijke wijze door de natuur te worden verwerkt. Opbaring in een wade kan een meer meditatieve en ceremoniële manier zijn om afscheid te nemen van de overledene.

Hoe lang duurt opbaring?

Ten dele wordt de duur van de opbaring bepaald door de wet. In de Wet op de lijkbezorging staat dat dat een overledene niet eerder dan 36 uur na overlijden begraven of gecremeerd mag worden, en niet later dan 6 werkdagen na het overlijden. Het opbaren duurt dan ook niet langer dan zes werkdagen (weekenden en feestdagen worden niet meegeteld). Mochten er belangrijke redenen zijn om deze periode te willen verlengen, dan is toestemming van de burgemeester of gemeente nodig waar de opbaring plaatsvindt. Of en hoe dit verlengd kan worden, kun je bespreken met de uitvaartverzorger. Hierbij is het bijvoorbeeld belangrijk rekening te houden met het weer, de locatie en de toestand van het lichaam.

Eigen wensen en behoeften

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen andere wensen en behoeften heeft als het gaat om opbaring en dat het belangrijk is om te overwegen wat het beste is voor jou en je familie. Het is ook aan te raden om te overleggen met een uitvaartondernemer om de verschillende opties te bespreken en te bepalen wat het beste past bij jouw wensen en behoeften. Wij bij Uitvaartzorg Bommelerwaard denken graag met je mee. Neem gerust contact op.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.

 

Ik ben Thea Verhoef en sinds 2000 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij het melden van een overlijden is de kans groot dat u mij als eerste aan de telefoon krijgt. Natuurlijk behandel ik de melding van het overlijden met grote zorg. Daarnaast ben ik als administratief medewerker verantwoordelijk voor de juiste behandeling van de gehele administratie. U kunt bij mij terecht voor algemene vragen en natuurlijk ook voor vragen betrekking hebbende op de kosten van een uitvaart en voor het sturen van informatie zoals bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Ik ben dagelijks te bereiken op ons kantoor aan de Arkelstraat 128 te Gorinchem. Mijn werkdagen zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.