Rouwvervoer: kies je voor een rouwauto of een ander alternatief?

Een rouwauto is een traditionele manier om een overledene naar de laatste rustplaats te brengen. Vaak is deze auto zwart of grijs. Voor de komst van auto’s was de koets het gangbare rouwvervoer. Vandaag de dag is er veel mogelijk, om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. We nemen deze graag met je door.

Alternatieven voor rouwauto

Rouwvervoer is een belangrijk deel van de uitvaart. Vaak denken mensen snel aan een rouwauto, maar er zijn ook alternatieven.

  • Bus: Wanneer er een grotere groep mensen samen vervoerd willen worden, kan een rouwbus handig zijn. Vooral wanneer er meerdere mensen niet goed ter been zijn en niet zelf rijden, is dit een goede optie.
  • Fiets: Bij een kleiner af te leggen afstand zijn er fietsen die speciaal uitgerust zijn voor het vervoeren van een kist. Wanneer duurzaamheid een belangrijk thema is, is dit een mooie optie.
  • Boot: Als de uitvaart plaatsvindt op een locatie aan het water of de overledene is een water(sport)liefhebber, kan het ook mogelijk zijn om een rouwboot te huren.
  • Loopkoets: Aan de hand van rails aan weerszijden van de koets verplaatsen de nabestaanden de overledene. Dit vervoer kan bijdragen aan een rustige, verstilde tocht.
  • Koets: Een door paarden getrokken koets heeft veel opties. Zo kan deze koets voorzien worden van gordijnen of juist niet. Ook de paarden kunnen kleden of pluimen dragen. De gehanteerde kleuren zijn wit, zwart of paars.
  • Eigen vervoer: Mocht de overledene een speciale band met zijn/haar eigen auto hebben, kan eigen vervoer een mooi idee zijn. Of om de uitvaart een zeer persoonlijk tintje te geven. Overigens zijn dragers hierbij wel gewenst.
  • Oldtimer (gehuurd): Een oldtimer kan het rouwvervoer een bijzonder cachet geven. Bovendien zijn bloemen of bloemstukken vaak goed te zien in deze auto’s.
  • Motor met zijspan: De kist wordt hierbij op de zijspan geplaatst, naast de bestuurder. De motor kan gehuurd worden met een chauffeur, of zelf bereden worden.

Volgauto’s

Naast de overledene en familie, is het ook belangrijk dat vrienden en andere genodigden zich kunnen verplaatsen. In veel gevallen vormt dan een rouwstoet met een of meerdere volgauto’s. Soms zijn dit traditionele rouwauto’s, maar vaak ook eigen auto’s van nabestaanden. Deze auto’s kan de uitvaartverzorger voorzien van officiële vlaggen, zodat het zichtbaar is dat ze tot de rouwstoet behoren en de bijbehorende verkeersregels gelden.

Regels voor de rouwstoet

De kist en familie rijdt doorgaans vooraan in de rouwstoet, op de voet gevolgd door de volgauto’s. De stoet verplaatst zich rustig en de auto’s rijden dichter op elkaar dan normaal gesproken. Dat is zodat de stoet niet zo gemakkelijk doorkruist wordt door andere weggebruikers. Probeer daarom ook aangesloten te blijven rijden en alleen voorrang te verlenen wanneer dat strikt noodzakelijk is.

Andere belangrijke regels

Overigens is het verboden voor andere weggebruikers om de stoet te doorkruisen (artikel 16, lid 6 RVV 1990). Zij moeten voorrang verlenen aan de volgauto’s, ook als de rouwstoet van links komt of afslaat (behalve bij verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden). Wel moet je in een volg- of rouwauto altijd stoppen voor rood licht, en voorrang verlenen op voorrangswegen of rotondes.

Jouw persoonlijke voorkeur

Er zijn dus verschillende manieren om rouwvervoer te regelen bij een uitvaart. Welk vervoermiddel het beste past, hangt af van de persoonlijke voorkeuren en de specifieke omstandigheden van de uitvaart. Neem gerust contact op met Uitvaartzorg Bommelerwaard. We denken graag met je mee.

Uw laatste wens in vertrouwde handen!

Maak kennis
Op dit moment hulp nodig?

Wij staan 24/7 voor u klaar

Wilt u geheel vrijblijvend kennis maken met ons uitvaartteam voor algemene vragen of adviezen? Bel ons voor een afspraak of stuur dit contactformulier.

Wij hechten waarde aan uw privacy

We gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en ons verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies. Klik ook op de knop Meer om meer gedetailleerde informatie, gebruiksvoorwaarden en privacybeleid te bekijken.

 

Ik ben Thea Verhoef en sinds 2000 werkzaam voor Uitvaartzorg De Groot. Bij het melden van een overlijden is de kans groot dat u mij als eerste aan de telefoon krijgt. Natuurlijk behandel ik de melding van het overlijden met grote zorg. Daarnaast ben ik als administratief medewerker verantwoordelijk voor de juiste behandeling van de gehele administratie. U kunt bij mij terecht voor algemene vragen en natuurlijk ook voor vragen betrekking hebbende op de kosten van een uitvaart en voor het sturen van informatie zoals bijvoorbeeld een wilsbeschikking. Ik ben dagelijks te bereiken op ons kantoor aan de Arkelstraat 128 te Gorinchem. Mijn werkdagen zijn: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.30 uur, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur.

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op

Wilt u weten wat de mogelijkheden en kosten zijn voor uw uitvaartwensen? Vul dan uw gegevens in en wij nemen binnen 12 uur contact met u op.